België
Natuurherstel Nationaal Park Hoge Kempen
Met de aanleg van weidepoelen en een plankenpad geven we boomkikkers, reptielen en bestuivers weer een fijn thuis vol biodiversiteit.
Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste en grootste nationale park van België. Dit unieke natuurgebied is ruim 12.000 ha groot! Je vindt er uitgestrekte dennenbossen, paarsbloeiende heide, stuivende duinen en grote waterplassen. Het is belangrijk dat deze gebieden met elkaar verbonden worden. Dit vergroot namelijk niet alleen het leefgebied van dieren maar versterkt ook de biodiversiteit binnen dit gebied.
Nationaal Park Hoge Kempen is de broekbossen, dottergraslanden en sponswerking een flinke opknapbeurt aan het geven. Hier dragen wij graag aan bij! Om de boomkikkers een extra handje te helpen, worden er op verschillende plekken weidepoelen gerealiseerd. En dat is hard nodig, want het natuurgebied heeft de laatste jaren helaas wat klappen gehad. Zo is er veel recreatie gekomen, zijn er visvijvers gegraven en veel uitheemse planten en bomen gepland. Dit alles voor het gemak van de mens, maar funest voor de biodiversiteit. Met deze opknapbeurt helpen we vlinders, bijen, insecten en reptielen. Dus, laten we deze lokale inwoners samen een fijn thuis geven, vol biodiversiteit!
Wat gaan we met dit bedrag doen?
Het Nationaal Park Hoge Kempen is zelf al aan de slag gegaan met het herstel van dottergraslanden, de sponswerking, de waterbuffercapaciteit en de realisatie van enkele weidepoelen. Met onze bijdrage kunnen ze een extra weidepoel creëren en een plankenpad aanleggen zodat de fauna zo weinig mogelijk gestoord wordt door recreatie. Daarnaast worden ook de laatste zaken die niet in de natuur thuishoren opgeruimd.
Wat betekent dit op de lange termijn?
Dit natuurproject zorgt voor natuurherstel. We brengen de natuur zo veel mogelijk terug in zijn oorspronkelijke staat (vóór het ingrijpen van de mens) zodat de fauna en flora weer kan herstellen. Dit is niet alleen belangrijk voor de natuur en de biodiversiteit maar ook voor de mensheid. Op lange termijn kan een tekort aan bepaalde diersoorten, zoals bijvoorbeeld bijen, de voedselketen kunnen verstoren. Door de bijen en ook de andere dieren weer terug hun thuis te geven, zorgen we eigenlijk ook voor onszelf.
Het natuurproject waarbij we samen met Nationaal Park Hoge Kempen het leefgebied van dieren gaan vergroten en de biodiversiteit versterken kun je hier helemaal volgen.
We vullen de afbeeldingen regelmatig aan tot en met de foto van het eindresultaat.
Dit zijn andere lokale natuurprojecten die we hebben ondersteund. Neem een kijkje!
Of ga terug naar de overzichtspagina van de natuurprojecten.